We are expecting twins

It still feels weird to say that out load. People react usually with horrified facial expression and a phrase like “you are going to be busy next year”. And that’s quite correct. I’m extremely grateful and excited about having twins. We don’t have twins in our families so this was a huge but happy surprise. At the same time I’m terrified of the unknown. The baby year was quite hard with one easy and happy baby. Now we’ll have two babies and a toddler. Eek! Some days I feel confident that everything is going to be ok and some days I feel like I’m preparing for a war when I’m buying all the baby gear that I can imagine.

And I feel guilty about feeling terrified because the kids don’t deserve a terrified mother. They should get a mom who is expecting them with open arms and loving heart, 100%, always. Or maybe that’s unrealistic. I don’t know.

The wait is almost over. The twins will be here soon. This has been a heavy pregnancy. I have been physically on the edge. I’ve had many sick leaves and I’ve had to spend some time in the hospital. If there had been a bingo with pregnancy symptoms I think I would have won it many weeks ago. I can’t even say that it will get easier when the kids arrive but at least I will finally meet and get to know them.

If anyone has any tips about surviving the last weeks of the twin pregnancy I would be glad to hear them!

Love,

Mannamaria

img_0621

Tuntuu yhä omituiselta sanoa ääneen, että odotamme kaksosia. Ihmiset reagoivat yleensä kauhistuneella ilmeellä ja kutakuinkin lauseella “teillä on sitten vilskettä ensi vuonna”. Ja vaikka se ärsyttää niin oikeassahan he ovat. Olen äärimmäisen onnellinen ja innoissani kaksosten saamisesta. Kummankaan suvussa ei ole kaksosia, joten tämä oli valtavan onnellinen yllätys. Samaan aikaan olen kuitenkin kauhuissani tulevasta vuodesta. Vauvavuosi oli melko rankka yhdenkin helpon ja tyytyväisen lapsen kanssa. Nyt meillä tulee olemaan kaksi vauvaa ja taapero. Iiiks! Toisinaan oloni on itsevarma ja uskon, että kaikki menee hyvin. Toisinaan minusta taas tuntuu siltä kuin valmistautuisin sotaan ja hankin kaiken mahdollisen vauvatarvikkeen.

Poden myös syyllisyyttä siitä, että olen toisinaan kauhuissani tulevasta vuodesta. Lapset eivät ansaitse kauhistunutta äitiä. Heidän pitäisi saada äiti, joka odottaa heitä syli avoinna ilman negatiivisia ajatuksia sataprosenttisesti koko ajan. Ehkä tämä on kuitenkin epärealistista. En tiedä.

Odotus on jo melkein ohi. He saapuvat pian. Tämä on ollut raskas raskaus. Olen ollut fyysisesti aivan äärirajoilla. Olen pitänyt paljon sairauslomia ja joutunut viettämään myös aikaa sairaalassa. Enkä voi edes sanoa, että kyllä se helpottuu kunhan lapset syntyvät! Olen kuitenkin innoissani siitä, että tapaan heidät vihdoin ja pääsen tutustumaan näihin pieniin ihmisiin.

Jos jollakulla on vinkkejä näistä viimeisistä viikoista selviämiseen niin olisin kyllä äärimmäisen kiitollinen niistä!

img_0626

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s